Jak se vyznat v proteinových suplementech?

Bílkoviny, neboli proteiny, jsou důležitým stavebním kamenem každé lidské buňky. V extrémních případech mohou být využity také jako zdroj energie. Toto je ale spíš jejich záchranná funkce, ne základní.

Denní doporučená dávka bílkovin je 0,8 g/kg tělesné hmotnosti. Pro sportovce jsou doporučené dávky vyšší v závislosti na druhu sportovní aktivity. Nejedná se jen kvantitu, ale hlavně o kvalitu a zastoupení jednotlivých aminokyselin. V pestré a vyvážené stravě to není složité. Doplnit ale zvýšené nároky u sportovců už problémem bývá. Proto také vznikly proteinové doplňky stravy. Jak se v nich ale vyznat?

Proteinové suplementy jsou nejčastěji ve formě syrovátky, kaseinu, sójového proteinu nebo albuminu (vaječný protein). Pojďme si je nyní rozebrat.

SYROVÁTKAmléko

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýru nebo tvarohu, tedy sražením mléka. Syrovátkový protein může být přítomen ve formě proteinového izolátu. Ten je vysoce kvalitní, obsahuje 90 a více procent bílkovin. Obvykle bývá bezlaktózový. Druhou formou je proteinový koncentrát, který obsahuje 29 – 89 % bílkovin, navíc ještě laktózu a tuk.

Syrovátkový protein se rychle tráví a vstřebává. Jeho aminokyseliny jsou dopravovány ke svalové tkáni. Syrovátkový protein obsahuje aminokyselinu leucin, která může být v případě nutnosti využita jako zdroj energie.

***

KASEIN

Kasein je také bílkovina obsažena v mléce a vzniká jeho sražením. Jedná se však o tu druhou, tuhou část, v podstatě tvaroh. Je to pomalu stravitelný protein, který zabraňuje rozpadu svalových bílkovin. Výsledkem je uchování svalové hmoty.

Kombinace syrovátkového a kaseinového proteinu podporuje budování svalstva a současně omezuje odbourávání svalových bílkovin.

Ve sportovních suplementech se často oba dva proteiny vyskytují v hydrolyzované formě (jsou částečně štěpené a snadněji se tak rozpustí ve vodě). Hydrolyzovaný kasein má sníženou schopnost bránit odbourávání svalových proteinů.

***

SÓJOVÝ PROTEINsója

Sójový protein se vyskytuje buď ve formě izolátu, ten obsahuje 90 % bílkovin, nebo ve formě koncentrátu, který obsahuje 70 % bílkovin a okolo 23 % vlákniny. Vláknina často způsobuje břišní nevolnosti, pokud je přijata před tréninkem. Stejně jako syrovátkový protein, tak i sójový se považuje za rychlý protein.

Pokud by se nám jednalo o srovnání a čistý efekt proteinu, tak mléčná bílkovina (kombinace syrovátky a kaseinu) vede k většímu nárůstu beztukové složky.

Proteinové prášky

Proteinové prášky Isostar high protein 90 obsahují kombinaci kaseinového, syrovátkového a sójového proteinu. Podporují svalový růst, regeneraci a reparaci poškozených tkání.

***

ALBUMINvejce

Albumin je bílkovina obsažená ve vaječném bílku. Jde o plnohodnotný protein a patří k těm nejstravitelnějším.

***

Hitem poslední doby jsou čistě rostlinné proteiny a raw proteiny. Zde velmi záleží na správné kombinaci rostlinných zdrojů bílkovin, aby bylo ve výrobku obsaženo celé spektrum aminokyselin. Pro výrobu proteinových prášků se nejčastěji používá hrachový, rýžový nebo konopný protein.