Sacharidy 3.díl: Doplnění po závodě

Stejně tak, jak potřebujeme sacharidy pro tvorbu energie a následné podání co nejlepšího výkonu, musíme je také po závodě zpět doplnit. Fáze regenerace nastává ihned po skončení závodu a skládá se z těchto tří hlavních částí: obnovení zásob energie, obnovení zásob tekutin a odpočinek. Správná regenerace pomáhá člověku se co nejdříve dostat ze stavu vyčerpání a připravuje tělo na další výkon. Nejedná se pouze o obnovu energetických zásob, ale také o podporu a správnou funkci imunitního systému. O obě tyto složky se starají převážně sacharidy.

Sacharidy se v těle ukládají ve formě glykogenu. Ty se však během zátěže vyčerpají a je potřeba je opět obnovit. První dvě hodiny po zátěži se glykogen ukládá nejlépe. To je doba, pro příjem sacharidů s vyšším GI (glykemický idex). Jako první je vhodné sáhnout po iontovém nápoji. Obsahuje jednoduchou glukózu, která se rychle vstřebá, a kromě toho doplní i tekutiny a minerály. Hormon inzulin je po závodě v plné pohotovosti a ihned dopraví přijatou glukózu k uskladnění do svalů. Dalším zdrojem sacharidů je Isostar energetická tyčinka High Energy.

FASTHYDRATIONLEMONHD_JPEG

Rychlost inzulinu, který dopravuje glukózu do zásob je největší ihned po skončení zátěže, pak se s přibývajícím časem zpomaluje. Průměrná rychlost doplňování glykogenu je 5 – 7 % za hodinu. Doplnění glykogenových zásob může trvat i 24 hodin. Přesná doba však závisí na délce závodu, náročnosti a trénovanosti jedince.

S větším odstupem od závodu pak zařazujeme i komplexní sacharidy, které dodají pocit sytosti na delší dobu, uvolňují glukózu postupně a často jsou tyto potraviny zdrojem i dalších esenciálních látek. Ty je vhodné pak kombinovat s bílkovinami, které rovněž podporují regeneraci.

Glykogen = Zásobní forma glukózy (cukru). V této formě se ukládá v lidském organismu ve svalech a v játrech. Svalový glykogen se primárně využívá pro pracující svaly, vzápětí se začne glukóza uvolňovat i z jaterního glykogenu. Vyčerpání svalového glykogenu způsobí pokles svalové síly, vyčerpanost a únavu. Vyčerpání jaterního glykogenu zapříčiňuje změny ve vnímání, závratě, neschopnost soustředit se.